visie rond huisdieren in Dijlehof

Huisdieren in Dijlehof

Dieren hebben een gunstige invloed op het welbevinden. En daar komen we graag aan tegemoet!

Dieren kunnen een gunstige invloed hebben op de levenskwaliteit van veel mensen, jong en oud. Ze zorgen voor gezelligheid, gezelschap, zijn betrouwbare gesprekspartners. Ze zorgen voor een aangenaam tijdverdrijf en zijn snel onderwerp voor gesprek. Huisdieren hebben een belangrijke rol gespeeld in het leven van de meerderheid van de bewoners.

Om hieraan tegemoet te komen zijn er op regelmatige basis initiatieven waarbij we (huis)dieren onder begeleiding op bezoek hebben. Het zijn uitgekozen (huis)dieren die het gewoon zijn in een vreemde omgeving te komen en gestreeld te worden. Zo organiseren we het bezoek van reuzekonijnen, therapeutische hond, dierenkaravaan, puppy’s… Bewoners komen in de gelegenheid om de dieren eten te geven en te aaien.

Door de jaren heen kregen ook enkele huisdieren hier een tweede thuis. Op vraag van de bewoners en medewerkers zijn er de voorbije jaren al heel wat huisdieren gehouden in de wooneenheden: hamsters, ratjes, vissen, vogels… Ze waren welgekomen maar toch bleek telkens opnieuw dat niet iedereen hier even blij mee was en dat de dagelijkse verzorging een extra belasting met zich meebracht. Overleg en goede afspraken van bij de start geven meer kans op slagen.

Zo is er een hele lange voorbereiding geweest aan de komst van de kippen. Paulien en Paulette zijn ondertussen gesettelde waarden en niet meer weg te denken uit ons tuinbeeld. Ze krijgen veel bezoek, worden goed verzorgd door een team van personeelsleden en de eieren die ze leggen worden oprecht geapprecieerd.

 

Brengt een bezoeker zijn eigen huisdier mee?

Dan zijn er onderstaande afspraken:

  1. Het karakter en de ervaring in sociaal contact zijn bepalend of het dier al dan niet welkom is.
  2. Dieren lopen nooit vrij rond in huis en tuin. Ze lopen aan de leiband, steeds met de eigenaar in de buurt.
  3. Dieren worden niet tot alle ruimten toegelaten. Zo komen ze bijv. niet in keuken, andere kamers, badkamers…
  4. Dieren verblijven het liefst op de kamer. Ze begeven zich pas in de livings na toelating van de dagverantwoordelijke.
  5. Dieren zijn niet aanwezig tijdens de maaltijden en de verzorging.
  6. Bewoners en/of personeel die niet houden van dieren of allergisch reageren worden niet in contact gebracht.
  7. Er is geen verstoring van de algemene orde en rust. Geen geluidsoverlast of geurhinder.
  8. De dieren worden goed verzorgd en ontdaan van alle geuren en ongemakken. Hondenpoep in de tuin wordt door de eigenaar zelf verwijderd.
  9. Indien we bij herhaling merken dat het bezoek geen meerwaarde is of nadelig voor onze bewoners dan zullen we de eigenaar vragen niet meer op bezoek te komen met het dier.
  10. Eventuele problemen bespreken we best tijdig met de eigenaar vanuit een respect voor elkaar.

 

Het houden van je eigen huisdier op je kamer of in de eigen flat.

Het houden van huisdieren op kamer of flat kan onverwachte problemen en extra zorgen met zich meebrengen. In het belang van de individuele bewoner, de medebewoners, de medewerkers  en de dieren zelf staan wij niet toe dat er huisdieren komen inwonen.

In een gesprek kunnen we onze beweegredenen naar jou toe verduidelijken en kan jij je wensen formuleren. Misschien komen we zo wel tot een andere oplossing of komen we mits duidelijke en haalbare afspraken tot een compromis. Dit gieten we, samen met je vertrouwenspersoon, in een engagementsverklaring.

 

Rudi Logist
dagelijks verantwoordelijke