Nursing, oktober 2018

Project zet ouderen aan tot fietsen

Woonzorgcentrum Dijlehof in Leuven zet in op beweging en geeft zo de gezondheid en het wel­bevinden van bewoners én personeel een boost. (magazine NURSING, oktober 2018)

Het project ‘Dijlehof Fietst’ spoort medewerkers, familieleden, bezoekers en bewoners aan om te fietsen. ‘Fietsen zonder leeftijd’ is het sluitstuk van het project ‘Dijlehof Fietst’. Er zijn leasefietsen voor het personeel, er is ‘De dag van de lege parking’ en voor de bewoners beschikt het woonzorgcentrum over een riksja en een duofiets. Met de riksja genieten twee bewoners van de wind in hun haren, een fietservaring in de buitenlucht die veel bewoners deugd doet. Op de speciaal uitgeruste duofietsen kan de bewoner geheel of gedeeltelijk meefietsen, zo beweegt hij of zij op zijn tempo.

De duofietsen en de riksjàs zijn een groot succes. We zien stralende gezichten bij onze bewoners wanneer ze mee de fiets op kunnen,‘ vertelt beleidsmedewerker Karin Vandoorne. ‘Deze zomer kende ons project een hoogtepunt en stond een ploeg van elf vrijwilligers klaar om met onze bewoners naar de kapper, de dokter of de markt te fietsen. Dankzij onze fietsen komen bewoners gemak­kelijker buiten en genieten ze van het stadsleven.

Dijlehof schakelt ook de huisartsen van het woonzorgcentrum in door middel van een ludieke actie. De huisartsen ontvingen een boekje met ‘bewegingsvoorschriften’. Deze voorschriften zien er net zo uit als echte doktersvoorschriften en schrijven gezonde beweging voor (bijvoorbeeld een ritje op de duofiets).

Karin Vandoorne: ‘Huisartsen hebben een vertrouwensband met de bewoners en hebben vaak een grote invloed. Het was dan ook een logische stap om hen te betrekken in onze bewe­gingsprojecten.

Meer informatie over deze bewegingsprojecten via: karin.van­doorne@dijlehof.be.